Skip to content Skip to footer

Mercimek Çorbası – turecka zupa z czerwonej soczewicy

Z

Załóżmy, że wybieramy się w podróż do dalekiej Turcji. Nagle przenosimy się do Stambułu, by tam – w blaskach zachodzącego Słońca – cieszyć się przepięknym widokiem na Cieśninę Bosfor. Przy jakim daniu tamtejszej kuchni chcielibyście spędzić ten wyjątkowy czas? Bo my przy Mercimek Çorbası, czyli tureckiej zupie z czerwonej soczewicy. W poniższym wpisie spróbujemy o niej opowiedzieć.

Mercimek Çorbası – odkryj jej niezwykły smak

Zacznijmy od tego, że świetną Mercimek Çorbası możecie zjeść u nas. Stawiamy na tradycyjne, tureckie techniki kulinarne, dzięki czemu możemy specjalnie dla Państwa tworzyć bogate menu kuchni orientalnej. Od razu zaznaczamy, że ta niezwykła potrawa swoim zasięgiem znacznie wykracza poza administracyjne granice państwa tureckiego. Zajadają się nią mieszkańcy praktycznie całego, Bliskiego Wschodu, a nawet niektórych regionów Europy.

Przygotowanie Mercimek Çorbası nie jest trudne. Ta wegetariańska zupa jest bardzo aromatyczna i z pewnością docenią ją wszyscy miłośnicy orientalnych klimatów kulinarnych. To idealna potrawa na każdą porę roku, gdyż nie tylko rozgrzewa, ale też syci. Danie zawdzięcza swą kremową konsystencję czerwonej soczewicy, dzięki której zyskuje swą charakterystyczną barwę.

Z czego wynika niezwykły smak Mercimek Çorbası?

Wspomnieliśmy już, że Mercimek Çorbası jest bardzo aromatyczną zupą. Dlaczego? W naszej kuchni dbamy o to, aby w trakcie jej przygotowywania kierować się klasycznymi zasadami kuchni orientalnej. W skład dania wchodzą – oprócz soczewicy – cebula, ziemniaki i marchew. Gotujemy je bardzo długo, aby wycisnąć z nich każdą, nawet najdelikatniejszą nutę smakową i zapachową. Oprócz warzyw dobrze znanych w Polsce stawiamy też na klasyczne, orientalne przyprawy. Mowa tu oczywiście o mięcie i papryce, dzięki którym zupa zyskuje dość nieoczywisty smak.

Wielu znawców kuchni tureckiej zalicza Mercimek Çorbası to tzw. comfort foodu, czyli jedzenia, które nawiązuje do lokalnej kultury, a zarazem zaskakuje niecodziennym smakiem. Mówiąc wprost – jeśli chcesz spróbować esencji tureckiej kuchni i jednocześnie nie możesz wyjechać w podróż na Bliski Wschód, to koniecznie zajrzyj do nas.

I jeszcze jedno. Zapraszamy do nas również te osoby, które odbyły podróż po Bliskim Wschodzie. U nas przekonacie się, czy oryginalna Mercimek Çorbası podawana nad Cieśniną Bosfor jest dokładnie taka sama, jak u nas.

Jak przygotować słynną, turecką Mercimek Çorbası?

Zachęcamy, do spróbowania Mercimek Çorbası serwowanej w naszej orientalnej kuchni. Jeśli jednak chcielibyście przyrządzić ją własnoręcznie, to mamy dla Was przepis, z którego często korzystamy.

Do przygotowania tureckiej zupy z soczewicy będą Wam potrzebne:

  • szklanka czerwonej soczewicy,

  • marchew, którą można pokroić w kostkę,

  • 4 szklanki wody lub bulionu warzywnego,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • cebula (drobno posiekana),

  • ziemniak, który należy pokroić w kostkę,

  • przyprawy, takie jak sól i pieprz,

  • mięta mielona i słodka papryka – po łyżeczce.

Zaczynamy od zeszklenia cebuli na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy soczewicę wraz z marchwią i ziemniakami. Całość smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy bulion lub wodę, po czym całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nadal, aby warzywa były miękkie. Na koniec wszystkie składniki dokładnie miksujemy, doprawiamy przyprawami i podgrzewamy.

Mercimek Çorbası – wskazówki

Jeśli chcecie przyrządzić jedyną i niepowtarzalną Mercimek Çorbası, to pamiętajcie o kilku podstawowych kwestiach:

Po pierwsze, ilość podanej wody lub bulionu możecie zmniejszyć. Dzięki temu danie będzie gęstsze.

Po drugie, możecie dowolnie eksperymentować z przyprawami. Stwórzcie własną, aromatyczną kompozycję smakową i porównajcie ją z tym, co serwują nasi kucharze.

Po trzecie, zupę można podawać z cytryną, a także ze świeżo wyciśniętym sokiem, którym polewamy danie. Jeśli chcecie stworzyć bardziej swojski wariant posiłku, to polejcie go odrobiną maślanki.

Jeśli nadal macie ochotę, by rozsmakować się w kwintesencji kuchni tureckiej, to wybierzcie się do nas, aby w naszych stylizowanych wnętrzach odbyć kulinarną podróż po Bliskim Wschodzie.

Go to Top